Uczniowie klas drugich w ramach realizowanych tematów związanych z zakładem pracy, ze zdrową żywnością, poznawaniem zwierząt gospodarskich, a także z poznawaniem dawnych obyczajów i tradycji udali się z wizytą do gospodarstwa rolnego w Hejbutach. Celem wycieczki było zapoznanie dzieci z ciekawą pracą rolnika i wiejskim gospodarstwem, a przez to kształtowanie szacunku do ciężkiej pracy i otaczającej przyrody, z której można czerpać wiele korzyści. Uczniowie zwiedzali gospodarstwo rolne, dowiedzieli się ciekawych rzeczy o hodowli zwierząt, uprawie roli, jak również widzieli hodowlane zwierzęta: krowy, konia, pieski oraz maszyny rolnicze. Dzięki takiej obserwacji zwierząt na żywo, dzieci łatwiej przyswoiły sobie wiedzę o nich. Kolejnym punktem ekologicznego programu było wspólne zbieranie ziemniaków, czyli wykopki. Każdy uczeń przywiózł ze sobą kosz lub wiaderko na ziemniaki i mógł aktywnie uczestniczyć w zbieraniu tych popularnych bulw. Zebrane skarby ośmiolatki zabrały ze sobą na pamiątkę spotkania „kopaczki”, „traktora” i „ziemniaczanych skib”. Możliwość bezpośredniego spotkania się ze zwierzętami i tradycyjnymi pracami gospodarczymi było dla dzieci niezapomnianym przeżyciem. Po takiej praktycznej lekcji żaden drugoklasista nie powinien mieć problemu z odpowiedzią na pytanie: „Skąd się bierze mleko albo ziemniaki?”. Na zakończenie wizyty p. Samulak przygotowali dzieciom ognisko z pieczonymi ziemniaczkami, kiełbaskami oraz piankami. Łakocie smakowały wyśmienicie.
Wspólne spotkanie okazało się nie lada atrakcją dla naszych ośmiolatków 🙂
Dziękujemy serdecznie państwu Aleksandrze i Krzysztofowi Samulakom za gościnę i poświęcony czas.