W dniu 25.02.2022r. w klasach I-III i oddziale przedszkolnym odbyły się Warsztaty Kulinarne dla dzieci. Tematem spotkania były ZDROWE SŁODYCZE . Dzieci dowiedziały się m.in. jak jeść zdrowo
i ze smakiem, jak istotne jest czytanie etykiet na produktach znajdujących się na półkach w sklepach
oraz o sposobie uchronienia się przed niebezpieczną chorobą, jaką jest cukrzyca.
Następnie Panie zaprezentowały w jaki sposób można przygotować pyszne słodycze, bez dodatku cukru, na bazie wyłącznie naturalnych składników, tj: kasza jaglana, płatki kukurydziane, ryż preparowany, siemie lniane, kakao naturalne, masło orzechowe, daktyle, miód, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, sezam.
Dzieci podczas warsztatów wykonały zdrowe słodycze, m.in. kulki mocy, batoniki oraz nutelle.
Nasi uczniowie klas I-III podjęli się nawet wyzwaniu – 3 tygodnie bez cukru.
Podczas warsztatów dzieci były zachwycone, ponieważ mogły same dodawać ulubione składniki do swoich słodyczy, mieszać oraz formować. W trakcie robienia słodyczy próbowały też każdego składnika osobno, co pozwoliło poznać nowe smaki. Było przy tym dużo zabawy, śmiechu, a przede wszystkim dzieci przekonały się, że zdrowo to także słodko!
Agnieszka Kurzyna