To danie gościło na naszym przedszkolnym stole 9 lutego, czyli dnia w którym obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Oczywiście nie mogliśmy pominąć tego święta, bowiem przysmak uwielbiany jest zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Dzięki temu przedszkolaki miały okazję dowiedzieć się kilku podstawowych informacji o kraju, z którego ów przysmak pochodzi. Poznaliśmy również historię pizzy Margerita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
A zaczęliśmy ten dzień włoskim powitaniem „Bon giorno” i zabawą „Lecimy samolotem”. „Wylądowaliśmy” oczywiście
w „buciku” tego pięknego kraju, bo taki kształt mają słoneczne Włochy. Przy okazji poznaliśmy barwy flagi włoskiej. Zauważyliśmy, że z jej kolorów może składać się pizza. Z ułożonych pionowo pasów bazylii, sera mozarella oraz pomidorów wyłoniła się w swoich barwach włoska flaga.
Choć istnieje kilkaset wariacji tego dania, to my skomponowaliśmy je z naszych ulubionych składników. Zabawy i radości było wiele a zapach pieczonej pizzy zachęcał do wypowiedzenia włoskiego Bon Appetit (smacznego).
Dzień zakończyliśmy zabawą w kucharzy.
Z utęsknieniem czekamy na kolejną potrawę włoską.
Małgorzata Król