Dziś w naszej szkole odbyły się warsztaty tworzenia lizaków. Warsztaty odbyły się w ramach obchodów „Dnia Chłopaka”. Uczniowie dowiedzieli się, jak powstają lizaki i cukierki, skąd pochodzą produkty potrzebne do stworzenia słodyczy, znanych na całym świecie. Począwszy od cukru, który powstaje z buraka cukrowego, naturalne barwniki spożywcze pozyskiwane z owoców, roślin i warzyw, po wielobarwny, słodki oraz pachnący lizak o smaku poziomki
.

Całego, słodkiego procesu, dzieci doświadczyły poprzez wszystkie zmysły: piękny zapach karmelu, smak i dotyk ciepłego cukierka, widok kolorowego przysmaku. Wykonane własnoręcznie lizaki dzieci zabrały ze sobą do domu.
Było to ciekawe doświadczenie dla wielu uczniów. Jedną z ciekawostek było pozyskanie białego koloru poprzez ręczne rozciąganie karmelu na haku. Lizaki powstały wyłącznie z naturalnych składników oraz barwników pochodzenia naturalnego.
Samorząd SP